Sešlo se vám po koledě hodně vajec? Přinášíme vám pár tipů na jejich zužitkování

Praha - A je po Velikonocích. Respektive ne tak docela, den volna užíváme stále, ale koleda již skončila. Přinesli vám malí koledníci bohatou vaječnou nadílku? Víme co s ní!

Přidejte svůj názor

Vejce, ilustrační fotografie

Přestože se o vejcích traduje, že by je měl člověk konzumovat s rozvahou, patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost. Jsou bohaté na bílkoviny a navíc ta jejich výborná chuť! A aby toho nebylo málo, mají skvělou schopnost nás zasytit. 

Jeden měsíc jsou dle výzkumů vejce prospěšná a ten další zase tělu škodlivá. Veškeré informace je ale důležité brát s rozvahou a držet se zlatého středu. Není to tak dávno, co byla vejce striktně kritizována pro vyšší obsah cholesterolu ve žloutcích. Postupem času byl ale postoj k cholesterolu na základě řady klinických studií přehodnocen. Takže pro rok 2017 platí, že lidé mohou denně bez rizika konzumovat 1–2 vejce. Zahoďte strachy a dopřejte si vaječné "povelikonoce".

A teď ta pozitiva. Vejce obsahují téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je zastoupen vitamin E, který podporuje ochranu buněk před oxidativním stresem a kyselina pantothenová, která se v našem organismu zúčastňuje mnoha reakcí (např. podpory mentální činnosti a snižování únavy a vyčerpání). Významný je i vitamin B2, který je ve všech buňkách aktivní při procesu tvorby energie. Dále přispívá k normální činnosti nervové soustavy, má pozitivní vliv na červené krvinky a metabolismus železa. Takže hurá na vejce!

Další plus je ten, že vejce jsou také bohatým zdrojem minerálů. Obsahují železo, fosfor, draslík a zinek. Vaječné žloutky jsou zlatý důl cholinu. Tato bioaktivní látka přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení fyziologické činnosti jater. 

Pokud máte tu možnost, konzumujte vejce domácí. Velkou výhodu mají ti, kteří mají babičku či příbuzenstvo na venkově. Slípky ze vsi mohou běhat po zahradě a živit se zelení - to je nenahraditelné. Některá kupovaná vejce totiž kolem těch pravých, sotva prošla.

Pokud musíte vejce kupovat, pátrejte po místě původu. Pokud chcete vejce od českých nosnic, pak musíte hledat označení CZ především na skořápce. Kód, který tam najdete, je pro producenty povinný. To, že se neshoduje s údajem na obalu, není nic nezákonného. Údaj na obalu říká, kde byla vejce tříděna a balena. Nejlepší volbou jsou vejce, která mají jako první číslo uvedenou nulu, neboť to značí vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství. 1 jsou vejce nosnic z chovu ve volném výběhu, 2 z chovu v halách a 3 z klecí.

A co tedy s vykoledovanými vajíčky?

Vaječná pomazánka

Budete potřebovat:

  • 9 vajec
  • 250 g pomazánkového másla
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř


Vejce uvařená na tvrdo (to ta velikonoční bývají - doufejme) oloupejte a z poloviny oddělte žloutky. Žloutky poté vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi. Na závěr vmíchejte nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete dle chuti. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Květákový salát s vejci

Ingredience:

  • 1 celý květák
  • 2 vejce natvrdo
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • polévková lžíce sušeného kopru
  • půlka cibule
  • pažitka
  • sůl 
  • pepř
  • mletá paprika

Postup:

Květák dobře opláchněte a pokrájejte na malé kousky. Do většího kastrolu nalijte jen tolik vody, aby bylo pokryté dno a přiveďte ji k varu. Přidejte květák a přikryjte pokličkou. Po asi 3-5 minutách zkontrolujte vidličkou, zda je uvařený.

K uvařenému květáku přidejte vajíčka, nakrájená na malé kousky. V malé misce mezitím smíchejte majonézu a ostatní zbývající přísady kromě papriky. Přidejte ke květáku a důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek dobře obalený ze všech stran.

Hotový salát posypte mletou paprikou a dejte cca na hodinu vychladit do lednice.

Skotská vejce

Budete potřebovat:

  • 500 g mletého masa
  • petrželku
  • půlku cibule
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • 5 vajec natvrdo
  • 1 syrové vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka

Postup:

Oloupaná natvrdo uvařená vejce obalte v mouce a odložte je stranou. Mleté maso okořeňte muškátovým květem, solí a pepřem, přidejte nakrájenou cibuli na kostičky a nasekanou petrželku. Směs rozdělte na pět stejných dílů. Udělejte z nich placičky, položte je na pomoučenou desku, na každou položte vajíčko a obalte je masovou směsí.

Dlaněmi pak dotvořte souměrné koule, které obalte v "trojobalu". Skotská vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo ve vysoké vrstvě oleje asi 5-6 minut do zlatohněda. Podávejte horké s bramborem a zeleninovým salátem nebo studené s chlebem, jako chutnou svačinku.

Témata: Vejce | EuroZprávy.cz
Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Tajemná sebevražda Rudolfa Hesse: Kdo byl Hitlerův zástupce, autor Mein…

16.08.2017 22:10 Aktualizováno Rudolf Hess je i po desítkách let od konce druhé světové války jednou z nejzáhadnějších postav…

Pohni tím tlustým zadkem! Historické momenty a hlášky, o kterých vám ve…

16.08.2017 22:10 Aktualizováno Ve škole se učíme důležité historické momenty, letopočty, data bitev, kdo s kým bojoval, kdo byl…

VIDEO: I velké kočky si užívají krabice

16.08.2017 16:30 Každý, kdo má kočku, ví, jak moc mají rády krabice. Jakmile se nějaká krabice objeví, vzápětí v ní…

Volby zbabělých? Referendum je laciný tahák s tragickými následky

16.08.2017 14:58 S přibývající předvolební rétorikou se opět otevřela otázka možných referend. Ta jsou snem každého…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama